Let`s speak winese...czyli Wino na rynkach międzynarodowych cz.10 Klasyfikacja win inwestycyjnych
Klasyfikacja win inwestycyjnych
Wina inwestycyjne
na podstawie uzyskiwanych na rynku cen podzielone zostały na trzy klasy: First Tier, Second Tier oraz Third Tier[1]. (termin tier oznacza poziom, pozycję w
klasyfikacji win).
First
Tier jest to najmniej
-*liczna grupa najsłynniejszych i najdroższych IGW z całego świata. Pułap
cenowy, jaki mogą osiągać wina First Tier
w danym okresie jest niemożliwy do przewidzenia. Trudno jest nawet sprecyzować
jak wysokie ceny osiągną, ponieważ są to wina najchętniej nabywane przez
największych inwestorów i kolekcjonerów. Ta grupa IGW przez ostatnie 50 lat należała do inwestycji
przynoszących najwyższe zyski.
Second
Tier to większa
niż powyższa grupa win inwestycyjnych. Wina te plasują się także wśród
najdroższych win na świecie, ich cena jednak sprawia, że są dostępne dla
szerszej grupy inwestorów. Second Tier
ma tendencję do stałych, stabilnych wzrostów cen, co stanowi o ich
atrakcyjności inwestycyjnej.
Wina z grupy Third Tier muszą posiadać wysokie oceny krytyków, by móc
stać się przedmiotem inwestycji. Główną przyczyną jest fakt, iż nie posiadają
one tak wysokiej renomy wynikającej z samego faktu przynależności do First lub Second Tier, są natomiast często znakomitymi gatunkowo winami.
Kolekcjonerzy inwestują w tę grupę win oczekując ich awansu do grupy Second Tier i znacznego wzrostu ich ceny rynkowej.
Listę win inwestycyjnych oraz regionów, z
jakich pochodzą najznamienitsze IGW należy rozpocząć od win bordoskich.
Bordeaux, nazywane Rzymem wina, według koneserów znajduje się na samym szczycie
w produkcji win najwyższej jakości. Najznakomitsze châteaux bordoskie
wypracowały swoją renomę doskonaląc smak wina przez wiele stuleci. Wielkie wina
z Bordeaux są utożsamiane z najwyższej klasy drogimi dobrami luksusowymi i
można je zaliczyć do tej samej kategorii produktów jak jacht, luksusowy
samochód czy biżuteria. Lafite
Rothschild, Latour, Mouton Rothschild czy wyśmienity Pétrus to wina wytworne będące synonimem zamożności ich
właściciela.
Inwestycyjne
wina bordoskie uzyskały na rynkach międzynarodowych pozycję i klasę tzw. blue
chips. Stanowią one 90 % wartości sprzedaży na światowym rynku win
inwestycyjnych. Wartość ta powstaje ze sprzedaży około 118 gatunków win.
Natomiast 25 najznakomitszych win z Bordeaux stanowi aż 80% wielkości sprzedaży
liczonej w dolarach[2].
Według danych przedstawianych przez
portal wine-searcher, 30 najznamienitszych chateaux nie wytwarza więcej niż 500 000 skrzynek wina rocznie.
Bordeaux, ze względu na swoją pozycję rynkową, są najbardziej obserwowanymi
winami świata, najczęściej opisywanymi przez wydawnictwa branżowe i ocenianymi
przez krytyków.
Winom
bordoskim przyznaje się punktację wielokrotnie: trzy razy, zanim trafią do
konsumenta, w tym dwukrotnie przed rozlaniem ich do butelek. Na rynku, na
którym warunki i trendy dyktują krytycy, fakt tak częstej oceny i punktowania win z Bordeaux jest
najlepszym dowodem, że są one najbardziej wartościowymi dobrami inwestycyjnymi.
Do
połowy lat 90 XX wieku, monopolistą na rynku międzynarodowym w dystrybucji
wielkich win z Bordeaux był ich importer, oddział firmy Seagram, Château &
Estate. Kupowali niemal wszystkie wina z każdego rocznika, w czasach, kiedy ich
ceny były znacznie niższe, niż obecnie. Jednak w połowie lat 90-tych nastąpił
tak istotny wzrost cen tej grupy win, że nawet tak potężna firma nie była już w
stanie stosować strategii wykupu i utrzymania monopolu.
Wzrost cen IGW z Bordeaux sprawił, że nastąpiła fragmentyzacja rynku tych win
nazywana również open source i
pojawiło się na nim wiele konkurujących podmiotów dokonujących transakcji
kupna-sprzedaży wielkich win bordoskich.
Wszystkie
te czynniki sprawiają, że dzisiejszy rynek IGW pochodzących z Bordeaux oferuje
produkty najwyższej jakości na świecie, wytwarzane w ilościach wystarczających,
aby zapewnić ich dostępność a jednocześnie stwarzać możliwości inwestycyjne. Najlepsze
winnice w Bordeaux mają unikalną na rynku zdolność do produkowania wysokogatunkowych
win w ilościach niemal masowych, utrzymując ich jakość i ugruntowaną na rynku cenę.
Na przykład Château Latour wytwarza
powyżej 15 000 skrzynek rocznie, dzięki temu inwestorzy mają możliwość zakupu
wina w oczekiwanych ilościach, również z najlepszych roczników.
Jest
to niemożliwe w przypadku kalifornijskich IGW. Tamtejsze winiarnie produkują
tylko kilkaset skrzynek znakomitego wina w danym roku i sprzedają je na
zasadach ekskluzywnego członkowstwa klubowego - są one dostępne jedynie dla
wybranych nabywców przyjętych przez producenta do grona kupujących poprzez
umieszczenie ich na liście klientów. Listy takie są praktycznie zamknięte dla
nowych członków przez wiele lat i dają możliwość wejścia do grona osobom
oczekującym jedynie w przypadku wykreślenia innej osoby czy podmiotu z listy.
Rezygnacja z tak elitarnego grona zdarza się niezwykle rzadko, co sprawia, że
lista oczekujących jest o wiele dłuższa niż lista klientów, a czas oczekiwania
może trwać nawet kilkanaście lat.[3]
Duży
wolumen produkcji wysokogatunkowych Bordeaux powoduje, że rynek tych win jest
dosyć płynny. Transakcje kupna-sprzedaży mogą się odbyć sprawnie i szybko,
ponieważ popyt na te wina sprawia, iż jest wielu inwestorów chętnych do ich
nabycia. Wina bordoskie posiadają wyjątkowo długi okres starzenia się. Setki
lat tradycji w produkcji dowiodły, że jest to jedna z głównych cech tych
znakomitych win i podstawa ich dzisiejszego inwestycyjnego sukcesu. Istnieją
wśród nich wina 25-letnie posiadające tę samą świeżość smaku i wigor, jakie
miały w czasie wejścia na rynek. To pozwala na kupno i sprzedaż wielkich win
bordoskich przez wielu kolejnych marchandów i inwestorów, aby trafić wreszcie
do końcowego odbiorcy rzadkiej i wyjątkowej butelki starego
i znakomitego Bordeaux. Okres starzenia się wina jest przewidywany przez
krytyków i znawców podczas degustacji wina dojrzewającego w beczce.
Również
dla Bordeaux określanie wieku, jaki osiągnie wino utrzymując swoje walory jest przewidywane
przez profesjonalistów, którzy posiedli sztukę oszacowania czy dane wino będzie
doskonałe do spożycia przez kilka czy kilkadziesiąt lat. Długi czas dojrzewania
win bordoskich oraz znajomość ich tradycji i historii sprzedaży powodują, że
rynek ten staje się bardziej przewidywalny i wzbudza zaufanie inwestorów i
marchandów. Wiedzą oni bowiem, że nabywając młode Bordeaux klasy inwestycyjnej,
z wiekiem będzie ono nabierało walorów smakowych a jego cena będzie rosła[4]. Tradycyjnie, portfel
inwestycyjny win bordoskich skupiał się głównie na winach sklasyfikowanych jako
cru (fr. przyrost; angielski
odpowiednik używany w literaturze fachowej to growths)[5]. Podział na klasy zwane crus (liczba mnoga)
to słynna klasyfikacja win Bordeaux z 1855 roku, która wg opinii Davida
Sokolina jest dla rynku IGW odpowiednikiem indeksu Dow Jones Industrial Average
(DJIA)[6]na
amerykańskim rynku finansowym. DIJA to lista 30 największych amerykańskich
przedsiębiorstw tworząca indeks akcji spółek notowanych na Giełdzie Papierów
Wartościowych w Nowym Jorku.
Lista win z klasyfikacji
1855 r. została przygotowana z okazji Wystawy Światowej odbywającej się w tym
samym roku w Paryżu[7].
W klasyfikacji Bordeaux z 1855 r. wyodrębniono 61 najlepszych win z regionu i
podzielono je na 5 kategorii:
·
14 Premiers
Crus
·
14 Deuxièmes
Crus
·
14 Troisièmes
Crus
·
10 Quatrièmes
Crus
·
18 Cinquièmes
Crus[8]
Mimo, że
klasyfikacja ta została stworzona ponad 150 lat temu, do dnia dzisiejszego
przetrwała ona w niemal niezmienionym stanie a wina wymienione w tej
klasyfikacji nadal znajdują się w hierarchii win inwestycyjnych. Dowodem na to
jest utworzona przez specjalistów z londyńskiej giełdy Liv-ex aktualna
klasyfikacja win, ujmująca średnie ceny win za skrzynkę 12 butelkową (0,75cl), wartość bez ceł i podatków z lat 2003-2007[9]. Minimalna cena wina,
które mogło znaleźć się w klasyfikacji to 200 GBP.
Klasyfikacja utworzona na podstawie cen Liv-ex`u wygląda następująco:
1) Premier Cru:
2000 GBP za skrzynkę i więcej
2) Deuxième
Cru: 500 do 2000 GBP
3) Troisième
Cru: 300 do 500 GBP
4) Quatrième
Cru: 250 do 300 GBP
5) Cinquième
Cru: 200 do 250 GBP.
W stosunku do klasyfikacji z 1855 roku, pojawiło się aktualnie 9 nowych
win, 10 win nie ma na liście sporządzonej przez fachowców z Liv-ex`u. Do Premier Cru doszło jedno wino: Château Mission Haut Brion[10].
Winem, które najbardziej zyskało przy porównaniu obu klasyfikacji jest Château Lynch Bages, oficjalnie 5ème Cru, zaś według klasyfikacji
brytyjskiej uplasowało się w 2ème Cru.
Inna zmiana, która zaszła w Klasyfikacji 1855, dotyczyła wina Mouton Rothschild, które awansowało z 2ème Cru do klasy najwyższej.
Nobilitacja tego wina nastąpiła w 1973 roku po wieloletnim lobbowaniu
właściciela winnicy, Barona Philippe de Rothschild, który nie akceptował
uplacowania jego wina w drugim rzędzie, mimo, że była to ranga najlepszych win
bordoskich. Zanim jego Bordeaux awansowało do czołówki, mottem tego wina była
następująca sentencja:
Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis.
Pierwszy być nie mogę. Do bycia drugim się
nie zniżam. Jestem Mouton.
Po umieszczeniu
wina w klasie Premier Cru, sentencja ta została zmieniona:
Premier je suis, second je fus, Mouton ne change pas [11]
Jestem pierwszy. Byłem drugi. Mouton się nie
zmienia.
Klasyfikacja
Bordeaux z 1855 r. jest aktualną do dziś koncepcją marketingową, według
której pozycja na liście oznacza
dla wina rozpoznawalność marki i doskonałą renomę.Także terroir regionu
Bordeaux, który miał wpływ na klasyfikację z 1855 roku oddziałuje dziś na rynek
win bordoskich tak mocno, że ziemie wokół Gironde są miejscem powstawania win
doskonale rozpoznawalnych o najlepszej światowej sławie.
Rzeka Gironde dzieli wina
bordoskie na dwie grupy: wina pochodzące z lewego i prawego brzegu rzeki. Podział ten nie jest jednak typowo geograficzny. Dzieli
także rynek win bordoskich na tzw. left
bank i right bank (lewy i prawy brzeg). Wina z obu wybrzeży różnią się od
siebie smakiem, choć są usytuowane w bardzo bliskim sąsiedztwie. Powodem są
między innymi różnice gleby i uprawa innych winorośli na poszczególnych
terenach regionu. Lewy brzeg Gironde to ziemie kamieniste, żwirowe, na których
uprawiane są głównie Cabernet Sauvignon. Prawe wybrzeże, to winnice ze
szczepami Merlot i Cabernet Franc uprawiane na glebach gliniastych[12].
Wszystkie wina z
klasyfikacji Bordeaux 1855 pochodzą z lewego wybrzeża. Na prawym brzegu Girondy
powstaje wiele IGW, żadne natomiast nie zostało objęte klasyfikacją z 1855 r. Apelacje są nadawane winom bordoskim według najbliższych winnicom miejscowości,
nazw geograficznych. Wina zaliczane do grupy IGW z lewego i prawego brzegu
Girondy to Pauillac, St. Estèphe, St.
Julien, Margaux, Pessac Léognan (lewy brzeg) oraz Pomerol,
St. Émilion (prawy brzeg)[13].
Przez ostatnie 20 lat,
ilość win z Bordeaux, które były winami inwestycyjnymi nie przekraczała 30.
Aktualnie wiele win z tej 30-ki nadal plasuje się wśród IGW, lista ta jednak
urosła do ponad 100 pozycji. David Sokolin wymienia 118 win bordoskich klasy
inwestycyjnej, dzieląc je na 3 grupy cenowe, tzw. tiers. Podstawą podziału są ceny win z okresu
ostatnich 30 lat, natomiast zasadą przypisania wina do 2nd Tier (drugiej grupy) jest uzyskanie przez nie 25 do 50 % cen
win z Pierwszego Tier. Trzecia grupa
win, tzw. Third Tier, to wina
bordoskie o cenach na poziome 5-30 % uzyskiwanych przez wina z najwyższej grupy
cenowej.
Wielkie Bordeaux dzielą się więc według
grup cenowych następująco:
1) First Tier IGW: najlepsze z najlepszych: 11 win
2) Second-Tier IGW: doskonałe wina 2èmes Crus: 26 win
3) Third-Tier IGW: wina o dużym potencjale inwestycyjnym: 81 win.
Tab. 30. Inwestycyjne Bordeaux klasy First Tier.
First
Tier Bordeaux IGW
|
||
Lp.
|
Lewy brzeg
|
Prawy brzeg
|
1
|
Haut Brion
|
Ausone
|
2
|
Lafite Rothschild
|
Cheval Blanc
|
3
|
La Mission Haut Brion
|
Lafleur
|
4
|
Latour
|
Le Pin
|
5
|
Margaux
|
Pétrus
|
6
|
Mouton Rothschild
|
Źródło: D.
Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid
assets, Simon & Schuster New York, 2008.
Ceny win First Tier osiągane w 2008 r. plasują
się od 600 do 3000 USD za butelkę 75 cl.Najwyższe ceny na rynku wtórnym (do 2008 r.) sięgnęły od 1000 do 15 000 USD za butelkę 75 cl[14].
Najlepsze z najlepszych wśród
Bordeaux z prawego brzegu Girondy - Lafleur
i Pétrus odnotowały w maju 2011 r. następujące
ceny według notowań giełdy londyńskiej (wartości w USD) przedstawione w tab. 31.
Tab. 31. First Tier, Lafleur, Bordeaux Right
Bank, ceny Liv-ex z maja 2011 r.
Wino
|
j.m.
|
Najwyższe
z ostatnich 30 dni |
Najwyższe
z ostatnich 12mies. (USD) |
Najniższe
z ostatnich 12 mies. (USD) |
|
2005
|
1x75cl
|
1 335
|
1 319
|
1 085
|
|
2006
|
1x75cl
|
654
|
740
|
641
|
|
2007
|
1x75cl
|
380
|
467
|
378
|
|
2008
|
1x75cl
|
763
|
887
|
775
|
|
2009
|
1x75cl
|
1 375
|
1 567
|
1 367
|
Tab. 32. First Tier, Pétrus, Bordeaux Right
Bank, ceny liv-ex z maja 2011 r.
Wino
|
j.m.
|
Najwyższe
z ostatnich 30 dni |
Najwyższe
z ostatnich 12 mies. (USD) |
Najniższe
z ostatnich 12 mies. (USD) |
|
2005
|
1x75cl
|
3 812
|
3 848
|
3 304
|
|
2006
|
1x75cl
|
1 670
|
1 732
|
1 148
|
|
2007
|
1x75cl
|
1 480
|
1 611
|
1 161
|
|
2008
|
1x75cl
|
3 415
|
3 444
|
2 411
|
|
2009
|
1x75cl
|
3 741
|
4 102
|
3 374
|
Notowania
dla win z Lewego wybrzeża Gironde dla First Tier - Mouton
Rothschild, Lafite
Rothschild oraz Latour
przedstawione są w Aneksie , tabele 33-35, s. 123-124 prezentujące notowaniach
giełdy londyńskiej, maj 2011 r. Wśród inwestycyjnych win bordoskich z Premier Cru, bardzo ważnym czynnikiem
jest rocznik. Punktacja, jaką otrzymują jest czynnikiem bardzo istotnym, jednak
doskonały rocznik zawsze będzie przeważał w ocenie tego wina, jako inwestycji.
Przykładem mogą być tutaj bordoskie IGW ze znakomitych roczników, takich jak:
1945, 1982, 1990 i 2000 oraz doskonale oceniany rok 2005. Wina z tych
roczników, nawet gdy otrzymają nieco niższą punktację krytyków (również poniżej
95 pkt.) będą produktem poszukiwanym na rynku win inwestycyjnych[15]. W przypadku połączenia
doskonałej oceny wina przez krytyków i świetnego rocznika, cen jakie osiągną wina z grupy Premier Cru praktycznie nie da się
przewidzieć.
W
klasie Second Tier Bordeaux IGW, na
lewym i prawym wybrzeżu Gironde, produkowane są następujące wina[16]:
Tab. 36. Bordeaux
inwestycyjne klasy Second Tier.
Second Tier Bordeaux IGW
|
||
Lp.
|
Lewy brzeg (Left bank)
|
Prawy brzeg (Right bank)
|
1
|
Calon
Ségur
|
Clinet
|
2
|
Cos
d`Estournel
|
Figéac
|
3
|
Ducru
Beaucaillou
|
La
Clusière
|
4
|
Grand
Puy Lacoste
|
La
Conseillante
|
5
|
Haut
Brion Blanc
|
L`Angélus
|
6
|
Laville
Haut Brion
|
Larcis
Ducasse
|
7
|
Léoville
Barton
|
L`Église
Clinet
|
8
|
Léoville
Las Cases
|
L`Évangile
|
9
|
Léoville
Poyferré
|
Pavie
|
10
|
Lynch
Bages
|
Tertre
Rôteboeuf
|
11
|
Montrose
|
Troplong
Mondot
|
12
|
Palmer
|
Trotanoy
|
13
|
Pichon
Longueville Baron
|
Valandraud
|
14
|
Pichon
Lalande
|
Vieux
Château Certan
|
Źródło: D.
Sokolin & A. Bruce, Investing in liquid assets, Simon&Schuster New
York, 2008.
75 cl. Najwyższe ceny na rynku back vintage (do roku 2008) sięgnęły od 300
do 5000 USD za butelkę 75 cl[17]. Ceny IGW z Second Tier ilustrują notowania
giełdy londyńskiej z sierpnia 2010 przedstawione na przykładzie roczników 2005
i 2009 w tabeli 37 w aneksie na stronie 139.
Dla lewego brzegu są to wina Ducru
Beaucaillou, Cos d`Estournel, Lynch Bages, Pichon Lalande. Prawy brzeg to
notowania dla Trotanoy, Troplong Mandot,
Pavie.
W przypadku win bordoskich
z 2ème Cru, najważniejszym czynnikiem inwestycyjnym jest nadana im przez
krytyków punktacja. W przeciwieństwie do grupy pierwszej, 2ème Crus są mniej
rozpoznawalne przez inwestorów, dlatego doskonałej jakości wina z niższej grupy
potrzebują wysokiej oceny, co najmniej 95 pkt. aby być uznane za inwestycyjne.
Jeżeli nie uzyskają tego poziomu punktacji, będą należeć do całej rzeszy
doskonałych jakościowo win konsumpcyjnych,
nie będą jednak produktem inwestycyjnym.
Wartość inwestycyjna win z
Third Tier Bordeaux opiera się na ich
dotychczasowych osiągnięciach cenowych i ocenie krytyków. Nie znajdą się wśród
nich wina z najwyższą 100 punktową oceną. Na liście win z Third Tier umieszczone są jednak apelacje, które uzyskały ocenę
między 94-99 pkt.
Tab. 38. Bordoskie IGW Third Tier.
Third Tier Bordeaux IGW
|
|||
Lewy brzeg
|
Prawy brzeg
|
||
Bahans Haut Brion
Beychevelle
Boyd Cantenac
Branaire Ducru
Cantemerle
Cantenac Brown
Carruades de Lafite
Clerc Milon
Clos du Marquis
Du Tertre
Duhart Milon
Ferrand Lartigue
Giscours
Gloria
Gracia
Grand Puy Ducasse
Grand Puy Lacoste
Gruaud Larose
Haut Bages Libéral
Haut Bailly
Haut Bergey
|
Haut Marbuzet
Kirwan
La Lagune
Lafon Rochet
Lagrange
Langoa Barton
Lascombes
Les Carmes Haut Brion
Les Forts de Latour
Malartic Lagravière
Maléscot St. Exupéry
Marojallia
Pape Clément
Pavie Décesse
Pavillon Rouge
Pontet Canet
Prieuré Lichine
Rausan Ségla
Sociando Mallet
Talbot
|
Barde Haut
Beau Séjour Bécot
Beauséjour Duffau
Bellevue
Bellisle Mondotte
Bon Pasteur
Canon
Canon La Gaffelière
Certan de May
Chapelle d`Ausone
Clos de l`Oratoire
Clos Dubreuil
Clos Fourtet
Croix de Labrie
Destieux
d`IssanFaugères
Fombrauge
Fonbel
Gazin
|
Grand Mayne
La Bienfaisance
La Confession
La Croix St. Georges
La Fleur de Boüard
La Fleur de Gay
La Fleur Pétrus
La Mondotte
L`Arrosée
Latour à Pomerol
Le Gay
Lynsolence
Magrez Fombrauge
Moulin St. Georges
Pavie Macquin
Peby Faugères
Rol Valentin
|
Ta grupa zawiera wina, których ceny plasują
się o wiele niżej niż porównywalne jakościowo wina kalifornijskie czy włoskie.
Przykładem może tu być
np. bordoskie wino La Lagune z 2005
r., którego cena wyjściowa wynosiła jedynie 35 USD za butelkę 75 cl i jakościowy
odpowiednik z Kaliforni, który sprzedawany był po cenie ok. 100 USD za butelkę
75 cl. Cena wina La Lagune rocznik
2005 wzrosła jednak do 50 USD za butelkę w roku 2007. Wina z grupy Third Tier Bordeaux IGW są wymienione w
tab. 38.
Ceny osiągane w roku 2008 przez wina z tej
grupy to 30- 100 USD za butelkę 75 cl. Najwyższe ceny na rynku back
vintage w klasie Third Tier do roku
2008 osiągały poziom
od 200 do 300 USD za butelkę 75 cl[18].
Third Tier budzi
najmniejsze zainteresowanie i zaufanie inwestorów wśród win bordoskich z kilku
powodów. Tylko nieliczne z tych win utrzymają się w tej klasyfikacji w
przyszłych latach, zaś ich czas starzenia się generalnie nie jest na tyle
długi, aby wina te przedstawiały wartość inwestycyjną. Zaletą tej grupy win,
jest możliwość wytypowania przez wprawnych marchandów win wyjątkowych w tej
grupie, które mają szansę na awans do Second
Tier i będą stanowiły źródło przyszłego dochodu dla ich nabywcy. Wśród
interesujących inwestycyjnie win z tej grupy znajdują się takie apelacje jak Margaux (Giscours, Branaire, Ducru czy Lascombes),
St. Émilion (Clos Fourtet, Destieux) czy Pauillac
(Pontet Canet)[19].
Kolejnym regionem, gdzie wytwarzane są światowe IGW jest
Burgundia. Według portalu
wine-searcher, najznakomitsze wina burgundzkie, białe i czerwone to: Domaine de la Romanée-Conti, Domaines
Leflaive, Leroy, Meo Camuzet, Armand Rousseau, Henri Jayer, Roumier, Ponsot,
Lafon, Coche-Dury, i de Vogue. Burgundy
są produkowane w niewielkich ilościach i wykupowane są przez ich pasjonatów praktycznie tuż po ich wprowadzeniu na
rynek bardziej w celach konsumpcyjnych niż z zamiarem ich sprzedaży. Wyjątkiem wśród burgundów
są wina z Domaine de la Romanée-Conti, które utworzyły tzw. rynek back vintage[20]. Wielkość produkcji win burgundzkich jest
wyjątkowo mała w porównaniu np. do IGW z Bordeaux. Burgundy są wytwarzane w
ilościach od jednej do dziesięciu beczek rocznie, czyli od 25 do 500 skrzynek
na rok. Dla zobrazowania tych ilości, 25 skrzynek to jedynie 300 l wina. Tak
niewielka podaż burgundów jest powodem, że nie rozwinęły one zorganizowanego
rynku wtórnego i są przedmiotem obrotu najczęściej wśród indywidualnych
nabywców, pasjonatów wytwornych win z tego regionu.
Apelacja burgundów jest dosyć skomplikowana i nie tak
czytelna jak np. apelacje z Bordeaux. W przypadku win bordoskich nazwa producenta jest tożsama z
winnicą, gdzie uprawiano winorośl do ich produkcji oraz z miejscem
butelkowania. Przy Burgundach, kiedy skojarzymy nazwę wina z miejscem uprawy
winorośli użytych do ich produkcji, zauważymy, że apelacja win burgundzkich
jest bardziej skomplikowana. Burgundy mają wielu producentów na niewielkim
obszarze upraw, może się więc zdarzyć, że różni producenci wytwarzają wino o
tej samej nazwie[21]. Burgundy budują swoją klasę
inwestycyjną na dwóch kryteriach: reputacji producenta i renomie winnicy. Wina
te kupowane przez kolekcjonerów cieszą się powodzeniem bez względu na rocznik,
ponieważ najlepsi producenci burgundów wytwarzają w tym regionie doskonałe wina
każdego roku.
Rynek burgundów inwestycyjnych komplikuje jednak fakt, że
w ogólnej opinii są to wina o niepewnym czasie starzenia się, szczególnie
wrażliwe na warunki przechowywania. Czas świetności najznamienitszych burgundów
może jednak osiągnąć nawet 100 lat.
Wina burgundzkie, produkowane są wyłącznie z Pinot Noir, nie są kompozycją różnych odmian winorośli. Aby
osiągnęły swoją pełnię smaku, potrzebują ok. 5-20 lat.
Najlepsze burgundy są najdroższymi winami na świecie i
osiągają ceny o wiele wyższe niż legendarne roczniki Bordeaux. Słynne DRC, Domaine de la Romanée-Conti
rocznik 1990 w 2007 roku osiągnęło cenę niemal 10 000 USD za butelkę 75 cl zaś w sierpniu
2010 r. na giełdzie Liv-ex odnotowano jego sprzedaż za ponad 14 500 USD za
butelkę 75 cl.
Notowania z maja 2011 r. na giełdzie Liv-ex dla najznamienitszych Domaine de la Romanée-Conti za butelkę
75cl sięgają następujących wielkości:
Tab. 39.
Notowania win DRC na giełdzie liv-ex, maj 2011r.
Wino
|
j.m.
|
Najwyższe
z ostatnich 30 dni |
Najwyższe
z ostatnich 12 miesięcy |
Najniższe
z ostatnich 12miesięcy |
|
2005
|
1x75cl
|
24 179
|
24 492
|
13 634
|
|
1945
|
1x75cl
|
38 700
|
41 373
|
39 711
|
|
DRC, Romanée Conti
|
1990
|
1x75cl
|
16 908
|
16 990
|
12 335
|
2008
|
1x75cl
|
12 930
|
12 891
|
12 891
|
|
DRC, Assortement
|
2007
|
1x75cl
|
17 289
|
19 757
|
15 608
|
Źródło: www.liv-ex.com
Apelacja
win burgundzkich podlega dziś systemowi AOC (Appellation d`Origine Contrôlée). Przez wieki poszczególne winnice
były określane w zależności od rodzaju gleby, których w tym regionie wyróżniano
ponad 400. Stary system podziału win burgundzkich analogiczny do systemu crus z
Bordeaux, opierał się na średnim nasłonecznieniu danego obszaru upraw.
Nasłonecznienie jest w tym wypadku bardzo istotne, ponieważ Burgundia jest
regionem położonym na północy Francji, na tej samej szerokości geograficznej co
obszar Kanady graniczący z USA[22].
Poszczególne
crus burgundów dzielą się na: Grand Cru, Premier Cru, AC i wina z poszczególnych miejscowości (w jęz. francuskim village, co oznacza wioskę, niewielką miejscowość). Wina
inwestycyjne będą pochodziły z grupy Grand
Cru i w niektórych przypadkach z Premier
Cru. Na liście burgundów cenowej klasy First
Tier znajduje się 39 win.
Ceny osiągane przez te wina w roku 2008 plasują się od 600 do 6000 USD za butelkę 75 cl. Najwyższe ceny na rynku wtórnym dla
win z Burgundii (do roku 2008) sięgnęły 10 000 USD i więcej za butelkę75 cl[23].
W
przypadku Burgundów inwestycyjnych, oceny jakie uzyskało wino są mniej istotne
niż jego rocznik. Mimo, że producenci Burgundów kreują doskonałe wina każdego
roku, to najwyższe ceny o niemal nieograniczonym pułapie osiągną tylko
najlepsze roczniki. Burgundy bardzo rzadko otrzymują wysokie noty od krytyków,
często jest to ocena 95 punktów dla najlepszych win burgundzkich w historii. Są
one winami trudno przewidywalnymi, wymagającymi w produkcji i przechowywaniu,
co sprawia, że ocena ich czasu dojrzewania i przemijania świetności nie sprzyja generalnie wysokim notom w rankingach.
Jeżeli jednak wśród burgundów powstanie wino nieprzeciętnej jakości, jego
wartość inwestycyjna przekracza pułapy cenowe win inwestycyjnych sięgając
spektakularnych poziomów.
W
ciągu ostatnich 10 lat lista win inwestycyjnych bardzo się powiększyła.
Po Burgundach, znalazły się na niej wina z Doliny Rodanu, wybrane wina włoskie,
hiszpańskie oraz kalifornijskie. Według portalu wine-searcher, doskonałe wina
inwestycyjne z regionu Rhône to Chave,
Jaboulet, Guigal, Beaucastel i Ch. Rayas.
Włoskie wina weszły w szeregi IGW stosunkowo
niedawno. Ogólnie panująca opinia na temat wyrobów z Italii plasowała je
wśród win konsumpcyjnych, o systematycznie poprawiającej się jakości, doskonałych
do spożycia przez kilka lat, lecz nie posiadających parametrów inwestycyjnych
(zwłaszcza głównego czynnika- wieloletniej trwałości wina).
Przez ostatnie 20-30 lat, Włosi udoskonalili produkcję swoich win, tworząc wybitnej
klasyIGW, pochodzące głównie z dwóch regionów: Piemontu ze swymi Barolo i Barbaresco oraz słynnej Toskanii, ojczyzny Brunello di Montalcino oraz Super Toskanów. Wśród włoskich
IGW koneserzy wymieniają znakomite: Sassicaia,
Solaia, Tignanello i Ornellaia.[24]
Udział win z Półwyspu Apenińskiego wśród światowej elity inwestycyjnej stanowi
ok.3%[25], czego glównym powodem
jest fakt, że większość win włoskich nie starzeje się zbyt dobrze. Ta cecha
sprawia, że ich notowania cenowe na giełdzie mają z reguły tendencję rosnącą
przez okres ok. 5 lat a następnie ich poziom cenowy się zatrzymuje[26].
Wina
toskańskie o wyjątkowo wysokich cenach na rynku wtórnym są raczej wyjątkiem.
Doskonałym przykładem takiego przypadku jest legendarny rocznik 1985 wina Sassicaia, ktore otrzymało najwyższe
oceny (maksymalne 100 punktów od Roberta Parkera oraz 99 w ocenie Wine
Spectator). Skrzynka tego wina pojawila się na rynku w cenie 600 USD (50 USD za
butelkę 75cl), a akualna jego cena sięgnęła w maju 2011r. 1735 USD za butelkę
75cl, czyli ponad 25 000 USD za skrzynkę [27]. Najznakomitsze IGW
toskańskie powstały ze zbiorów winogron w latach: 2004, 2001, 1999, 1997, 1990 i 1985. Wśród First Tier w Toskanii znalazły się: Antinori Masseto, Antinori
Solaia, Tenuta San Guido Sassicaia,
Tua Rita Redigaffi.
Rocznik 2000 Tua Rita Redigaffi został
oceniony przez Roberta Parkera na maksymalne 100 punktów[28]. Wina inwestycyjne z
Piemontu pochodzą z dwóch lokalizacji – Barolo i Barbaresco, gdzie powstają
znakomite włoskie DOCG, wytwarzane głównie ze szczepu Nebbiolo[29].
Do First Tier z Piemontu zaliczane
są: Aldo Canterno Barolo „Bussia
Soprana”, Aldo Canterno Barolo “Gran Bussia” Riserva, Bruno Giacosa Barbaresco
“Sano Stefano” Riserva, Bruno Giacosa Barolo “Rocche del Falletto” Red Label
Riserva, Gaja Barbaresco “Sorì San Lorenzo”, Gaja Barbaresco “Sorì Tilden”, Gaja
Barbaresco “Costa Russi”, Giacomo Conterno Barolo “Monfortino”Riserva, Luciano
Sandrome Barolo “Cannubi Boschis” oraz
Luciano Sandrome Barolo “Le Vigne”[30]. Ich średnie ceny na
rynku wtórnym to ok 200-300USD za butelkę, zaś najdroższe roczniki plasują się
w przedziale od 1300-2000USD za butelkę. Najlepsze piemonckie IGW powstały w
latach: 2004, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988, 1985
i 1982. Rocznik 2000 Bruno Giacosa Barolo
“Rocche del Falletto” Red Label Riserva otrzymał od Jamesa Sucklinga
maksymalną notę 100 punktów[31].
"Wino na rynkach międzynarodowych" jest moją pracą magisterską, napisaną pod kierunkiem Doktora Andrzeja Maśko, w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Data opracowania 2011-2012 r.
Anna Czerwińska
[1] D. Sokolin & A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s.
48.
[2] D. Sokolin & A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit.,
s.134.
[3] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit, s.
91.
[4] Ibid., s. 136.
[5] Ibid., s. 137.
[6] źródło: www.wikipedia.pl, Dow Jones Industrial Average (DJIA) – to jeden z najważniejszych indeksów akcjispółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Nowym Jorku (New York Stock
Exchange)
i Nasdaq. Indeks ten został stworzony przez Charlesa Dowa i statystyka Edwarda Jonesa. Indeks Dow Jones jest najstarszym działającym indeksem akcji w Stanach Zjednoczonych. Obecnie składa się on z 30 największych amerykańskich przedsiębiorstw.
i Nasdaq. Indeks ten został stworzony przez Charlesa Dowa i statystyka Edwarda Jonesa. Indeks Dow Jones jest najstarszym działającym indeksem akcji w Stanach Zjednoczonych. Obecnie składa się on z 30 największych amerykańskich przedsiębiorstw.
[7] www.inwestycje.pl/inwestycje_alternatywne.
[8] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 137.
[9] www.finanseosobiste.pl
[10] Ibidem.
[11] D. Sokolin & A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 138.
[12] H. Johnson, J. Robinson, The Concise World Atlas of Wine, Mitchell Beazley, 2008 r., s. 46.
[13] D.
Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid
assets, op. cit., s. 140.
[14] D. Sokolin & A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 147.
[15] www.liv-ex.com
[16] D.
Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid
assets, op. cit., s. 155.
[17] Ibid., s. 156.
[18] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s.
162.
[19] www.wine-searcher.com
[20] Ibidem.
[21] H. Johnson&J. Robinson, The Concise World Atlas of Wine, op.
cit., s. 18.
[22] www.wine-searcher.com
[23] D.
Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid
assets, op. cit., s. 179.
[24] www.wine-searcher.com
[25] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 216.
[26] Ibid., s. 217.
[28] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 224.
[29] Ibid., s. 221.
[30] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s.223.