Let`s speak winese...czyli Wino na rynkach międzynarodowych cz.11 Historia sprzedaży i back vintage



Historia sprzedaży


Decyzje inwestycyjne na rynku wina są podejmowane według analogicznych kryteriów jakie brane są pod uwagę we wszelkich innych inwestycjach. Jednym z elementów decyzji o zakupie IGW jest analiza cen, jakie osiagało w przeszłości wino, które planujemy zakupić w celach inwestycyjnych. Inwestorzy, np. przy zakupie papierów wartościowych, nie opierają się jedynie na opinii, że kupują akcje dobrej firmy, lecz badają ceny akcji oraz dochody przedsiębiorstwa osiągane w przeszłości i analizują jak rozkładały się one w czasie.

Podobnie traktowana jest przez inwestorów handlowa przeszłość wina. Aby jednak nie ograniczać się jedynie do zakupu produktów o dłuższej i dającej pewniejsze prognozy historii sprzedaży, handlowcy i inwestorzy stosują techniki porównawcze, próbując nie ominąć w ten sposób okazji na dobrą inwestycję wśród win jeszcze mało znanych[1].
Analiza inwestycyjna w przypadku IGW polega na porównaniu win o niemal identycznych parametrach (np. o takiej samej punktacji oraz miejscu pochodzenia) i określeniu na bazie dotychczas znanej nam historii sprzedaży, możliwych scenariuszy dla inwestycji. Opierając się na informacjach, jakie już posiadamy, możemy prognozować losy naszej inwestycji w wino o podobnych cechach, lecz np. młodsze, nie posiadające jeszcze wystarczająco długiej historii sprzedaży. Za przykład mogą posłużyć wina bordoskie Lafite Rothschild. Z dwóch ocenionych jako doskonałe przez krytyków roczników 1982 i 2000, oba ocenione w rankingach na 100 pkt.

Wina z 1982 r. stały się np. w 2007 r. idealnie dojrzałe do konsumpcji, osiągając pełnię swoich smaków i wzbudzając zachwyt koneserów. Rocznik 2000 w tym samym okresie, nadal jeszcze dojrzewał do osiągnięcia optimum swoich walorów smakowych i w danym momencie przedstawiał on wciąż niewiadomą dla inwestorów. Znając jednak historię sprzedaży wina o niemal identycznych parametrach, inwestor jest w stanie, dzięki analizie porównawczej, przewidzieć scenariusze sprzedaży dla tych win, które inwestorzy i wielbiciele, dopiero zaczynają poznawać, a które stwarzają szanse inwestycyjne o wyższym ryzyku lecz jednocześnie wysokiej stopie zwrotu.

Pozycja wina na rynku back vintage.oraz jak plasują się inne roczniki danego wina.
Pochodzenie wina na rynku można interpretować w różny sposób. Pierwsze znaczenie dotyczy oczywiście regionu, w jakim wino zostało wyprodukowane i jego klasy. Inny aspekt dotyczący pochodzenia, to źródło zakupu wina na rynku wtórnym, czyli wiarygodność dotychczasowego właściciela i sposobu, w jaki wino było przechowywane. 

W opinii koneserów, czynniki mające wpływ na rynkową cenę wina to między innymi niekwestionowane źródło pochodzenia (mające fundamentalne znaczenie na rynku wtórnym) oraz ściśle z nim związny sposób przechowywania (np. w certyfikowanej piwnicy, gdzie zachowane są optymalne parametry temperatur i wilgotności powietrza). Wino z doskonałego rocznika, o najlepszej punktacji będzie warte niewiele, jeżeli warunki jego przechowywania będą nieodpowiednie i spowodują utratę jego walorów (np. poprzez zbyt wysoką temperaturę).

Marchandzi i wysokokwalifikowani znawcy, posługują się całą gamą standardów w ocenie kondycji wina świadczących o warunkach jego przechowywania i jakości, między innymi oceniając poziom wypełnienia butelki, stan, najlepiej nienaruszony, etykiety, korek i kondycję otaczającej go metalowej osłonki zwanej w terminologii francuskiej i anglojęzycznej capsule [2]. Skróty tych fachowych terminów często towarzyszą opisom wina wystawianych na aukcjach i stanowią dodatkową informację, jaką gromadzą o winie jego sprzedawcy i nabywcy.

Opisując kondycję wina na podstawie stanu etykiety, koneserzy posługują się branżowymi terminami takimi, jak np.: STL - 'Stained Label'- etykieta poplamiona, WL - 'Writing on Label' – napisy na etykiecie, TAL - 'Tattered Label' –postrzępiona etykieta, FL - 'Faded Label'- wyblakła (nieczytelna) etykieta i NOL - 'No Label' – brak etykiety[3]. Parametry jakościowe sprawdzane są poprzez ocenę korka oraz otaczającej go metalowej osłonki, zwanej kapslem mogą być następujące: CC - 'Corroded Capsule' - kapsel skorodowany, CUC - Cut Capsule – pocięta osłonka, NOC - 'No Capsule' – brak osłonki, NC - 'Nicked Capsule' – nacięty kapsel/osłonka, PC - 'Protruding Cork' – wystający korek, SOS - 'Signs of Seepage' – ślady przeciekania. Nacięcie osłonki w przypadku win inwestycyjnych jest dopuszczalne, ponieważ jest to jedna z metod sprawdzenia pochodzenia wina na podstawie oznakowania korka. Mimo naruszenia osłonki, wino nie traci na wartości a wręcz umacnia cenę, ponieważ kupujący zyskuje pewność co do źródła pochodzenia danego wina i dowód, że nabywa produkt oryginalny[4].
O prawidłowym przechowywaniu wina świadczy m.in. poziom wypełnienia butelki. Pozwala on stwierdzić, czy wino zachowało wraz z upływem lat swoją jakość i świeżość. Naturalnym procesem jest fakt, że wino oddycha przez korek, nadając mu wraz z upływem czasu głębi smaku i wykwintności, zmniejszając jednocześnie poziom wina w butelce. Wolna przestrzeń między korkiem a winem, zwana w terminologii winiarskiej ullage, zawiera tlen, który może przyspieszyć starzenie wina, dlatego zbyt niski poziom wypełnienia butelki, może wskazywać na obniżenie jakości wina a tym samym obniżenia jego wartości inwestycyjnej o 20-50%[5]. Dla win ponad dwudziestoletnich, poziom wina powinien sięgać szyjki butelki. W przypadku win starszych, 20-40 letnich, wino powinno wypełniać butelkę co najmniej do jej ramienia.

Dla inwestycyjnych win z  Burgundii, których butelki mają różny, charakterystyczny kształt, marchandzi stosują następującą terminologię dotyczącą jakości wina podczas jego przechowywania:


Rys. 40. Butelki Burgunda z oznaczeniem poziomu wypełnienia butelki podczas przechowywania.
Źródło:
www.wine-searcher.com

"Wino na rynkach międzynarodowych" jest moją pracą magisterską, napisaną pod kierunkiem Doktora Andrzeja Maśko, w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Data opracowania 2011-2012 r.

Anna Czerwińska
a.czerwinska@firmissima.com
www.firmissima.com 





[1] D. Sokolin&A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit, s.51.
[2] D. Sokolin, A. Bruce, Investing in liquid assets, op. cit., s. 116.
[3] www.wine-searcher.com
[4] www.wine-searcher.com.

Post popolari in questo blog

PIT 2018 DOCHODY Z PRACY WE WŁOSZECH - KIEDY I JAK ROZLICZYĆ JE W POLSCE?

LE 10 NOVITÀ PIÙ IMPORTANTI NELLE NORME POLACCHE A PARTIRE DAL 2018 - COMPENDIO

PROWADZIĆ FIRMĘ W POLSCE cz.1 - FARE IMPRESA IN POLONIA PARTE 1.