Let`s speak winese ...czyli Wino na rynkach międzynarodowych cz.6 Polityka handlowa na rynku wina
2.3. Polityka handlowa na rynku wina
Europejski rynek winiarski w ostatnich 10 latach znalazł się dwukrotnie w
sytuacji
kryzysowej. Pierwsza z nich
miała miejsce w 2004 r., kiedy to produkcja wina w Europie sięgnęła rekordowych
nadwyżek podaży i wprowadziła trudności na rynkach produktów z niższej półki
cenowej. Drugim problemem winiarzy europejskich stał się kryzys światowy z
2008 r., który dotknął całą gospodarkę, czego efektem było zmniejszenie dochodów
największych dotychczas konsumentów wina na świecie – Europy i Ameryki Północnej,
co zwiększyło niepewność producentów na rynku[1].
Z powodu
kryzysu gospodarczego najdotkliwiej ucierpiay wielkie wina konsumpcyjne,takie jak Szampan, Burgundy
oraz Bordeaux, mniej z powodu obniżenia dochodów nabywców w wyniku kryzysu, silniej z powodu szoku podażowego, jakim uległy ceny win w
całej Europie[2].
Nadprodukcja wśród producentów europejskich połączona ze zmniejszającą się
stale od kilku lat konsumpcją wina w największych europejskich krajach winiarskich,
zmusza instytucje unijne do podjęcia działań interwencyjnych. Ilustracją rynku
europejskiego są tabele nr 19 i 20 umieszczone w aneksie na stronie 123, przedstawiające zestawienia
danych o wolumenie produkcji i konsumpcji oraz eksportu wina w latach 2006-2009 w
największych krajach producenckich Europy[3]. Eksport w tys. litrów z trzech największych krajów producenckich w
latach 2006 i 2008 prezentuje tab. 21.
Tab. 21. Eksport wina w tys.
litrów z Francji, Włoch i Hiszpanii w latach 2006-2009.
Lp.
|
Kraj
|
2006
Eksport w tys.l |
2006
Cena tys. litrów wina w USD |
2008
Eksport w tys.l |
2008
Cena tys. litrów wina w USD |
Różnica
względna
w wolumenie eksportu w okresie 2009/2006 |
1
|
Włochy
|
1 793 150
|
2 252
|
1 733 890
|
3 044
|
-3,3%
|
2
|
Francja
|
1 461 660
|
5 351
|
1 345 510
|
7 433
|
-7,95%
|
3
|
Hiszpania
|
1 336 760
|
1 465
|
1 698 170
|
1 682
|
27,04%
|
Źródło: www.faostat.com
W
długiej perspektywie czasowej, od lat 60-tych do roku 2008, eksport wina z
krajóweuropejskich ilustruje wykres
przdstawiony w Aneksie na stronie 113 - rysunek nr 28. Dane w tabelach 19, 20 i 21 obrazują tendencje europejskiego rynku wina,
pokazując, że administracyjne ograniczenia w wolumenie produkcji wprowadzone po
2004r. przyniosły pierwsze efekty- tzn. tendencję spadkową produkcji. Kolejną
cechą jest zmniejszająca się z roku na rok konsumpcja wina wśród mieszkańców
winiarskich krajów Europy oraz spadek wolumenu eksportu (z wyjątkiem Hiszpanii,
która odnotowala spektakularne wzrosty). Obserwuje się wspólny dla trzech
krajów wzrost wartości eksportu spowodowany wyższymi cenami wina.
Cena każdego tysiąca litrów eksportowanego z krajow europejskich (zwłaszcza z
Francji) rośnie w każdym kolejnym roku.Ponieważ analiza nie obejmuje danych dotyczących
importu dla wybranych w badaniukrajów (nie znamy np. udziału win importowanych
w całości wolumenu konsumpcji), porównanie wielkości zawartych w tabelach
wskazuje jedynie tendencje oraz kierunek w jakich rozwija się rynek wina w
Europie. Spadek konsumpcji wina per
capita w tradycyjnych krajach winiarskich Europy postępował od 2004 r. o wiele szybciej
niż spadek produkcji. W efekcie doszło do sytuacji, że ogromne ilości wina nie
znalazły swojego nabywcy[4].
W celu
poprawy sytuacji rynku europejskiego, poprzez regulacje instytucji UE zaplanowano wprowadzanie zmian
aby osiągnąć zmniejszenie podaży i zwiększyć konkurencyjność producentów
europejskich na rynkach światowych. Program reform obejmuje zastąpienie
175 000 ha winnic innymi uprawami w ciągu najbliższych kilku lat. Kolejnym
punktem w planie reform są dopłaty do inwestycji i promocji w celu zwiększenia
konkurencyjności branży winiarskiej.
Na lata
2009-2013, Unia Europejska, w ramach wspólnej polityki rolnej, przeznaczyła na restrukturyzację, inwestycje
i promocję branży winiarskiej 5,3 miliarda euro[5].Część tych środków
zostanie przeznaczona na destylację nadwyżek wina eliminując jez rynku. Kolejną
metodą interwencji są dopłaty dla właścicieli winnic stosujących tzw. zielone
zbiory (część owoców zbierana jest zanim osiągną dojrzałość, tzw. green harvesting, co zmniejsza podaż owoców.
Kontrowersyjną
wśród producentów formą ingerencji w wielkosć podaży, stał się zakaz nowych obsadzeń, obowiązujący
do końca 2016 r. Ostatnią formą ograniczającą podaż, są płatności z funduszy
unijnych dla producentów decydujących się na likwidację winnicy.
Wspólna
Polityka Rolna UE jest przez kraje członkowskie stosowana zgodnie z zasadą, że należy uzyskać dla kraju
odrębnie jak największe korzyści, poświęcając przy tym jak najmniej. Spójność
polityki często traci rownież swój wymiar wspólnotowy, nabierając narodowego
charakteru. Zmniejszanie powierzchni upraw w tradycyjnych krajach producenkich
UE nie wyklucza dopłat uzyskiwanych przez inne kraje na rozwój produkcji, np.
przez polskich rolników, rozpoczynających uprawę winorośli. Zakładanie winnic w
Polsce jest obecnie subwencjonowane ze śrdoków UE.
Polityka
CMO (Common Market Organization) ma zapewnić
rynkowi wina w Europie stan większej równowagi między
podażą a popytem. Trudno jest jednak ocenić, w jakim stopniu środki
interwencyjne zastosowane przez UE wpłyną na produkcję i eksport wina w Europie[6]. Zmniejszenie powierzchni
upraw jest skuteczną metodą spadku podaży. Należy jednak zauważyć pośredni
wpływ, zmieniający kierunek reformy, innego punktu polityki CMO.
Dofinansowanie
inwestycji, promocji wewnątrz kraju i polityki eksportowej w branży winiarskiej może, w
sposób pośredni, zachęcać do zwiększania produkcji. Efekty wdrażanej polityki
interwencyjnej na unijnym rynku winiarskim, uzyskany wzrost lub spadek wolumenu
eksportu i produkcji, nie są możliwe do przewidzenia, z powodu wzajemnego
wykluczania się niektórych metod interwencji. Rezultaty wprowadzonych reform
będą mogły być ocenianie po zakończeniu okresu wdrożenia przyznanych subwencji
(2013r.) oraz upłynięcia zakazu nowych obsadzeń (2016r.).
Rynek win Nowego Świata w
branży FMCG doskonale ilustruje przykład Australii. Australia, jako producent
wina odniosła ogromny sukces zajmując 6-tą pozycję na świecie w ilości wyprodukowanego
wina w 2008 r. (1 171 000 000 litrów). Kultura picia wina w Australii
rozwinęła się do takiego stopnia, że Australijczyk wg badań Roy Morgan z 2004r.
wypijał statystycznie więcej wina w ciągu miesiąca niż Amerykanin (21
kieliszków w porównaniu do 10 w USA). Australijski rynek winiarski dokonał
przez ostatnie 30 lat zmian w preferencjach swoich nabywców, zmieniając
tradycyjnie „piwną kulturę” Australijczyków, na kulturę wina[7]. Spożycie wina w Australii per capita w porównaniu do pozostałych największych krajów
producenckich z branży winnej Nowego Świata i Wielkiej Brytanii, przedstawione
zostały na rysunku nr 29, Aneks, s. 114.
W ekspansji swoich wyrobów
na rynki międzynarodowe, Australijczycy obserwowali przemiany zachodzące w
branży alkoholi, dochodząc do wniosków, że zmianie w tej dziedzinie ulega cały
rynek- zmieniają się produkty, kanały dystrybucji, struktura własności,
przepisy. Jedynym stałym elementem pozostaje zawsze klient i to jego motywację
do zakupu i wybory, których dokonuje wyznaczyły kierunek rozwoju branży
winiarskiej Australii.
Badania kluczowych opinii konsumenckich
wśród Australijczyków przeprowadzone przez Roy Morgan International, wykazały,
że 37% osób pijących wino „często pyta sprzedawcę o rekomendację wina lub
poradę”, 42% konsumentów do wyboru wina skłoniłaby uzyskana przez nie nagroda (medal),
zaś 64% woli, aby sprzedawcy eksponowali wina według gatunków lub szczepów
winorośli, niż marki.
Mimo, że konsumenci nie
wykazują pierwszoplanowego zainteresowania marką wina, wytworzenie silnej renomy
na rynku produktów FMCG daje producentowi możliwość udanych negocjacji w dystrybucji,
wzmocnienia swojej pozycji na rynku wewnętrznym i w eksporcie. Posiadanie
silnej marki gwarantuje winiarni wywieranie wpływu w dystrybucji swoich wyrobów
i pozwala uzyskać większe zyski.
Australijczycy
zbudowali bardzo silną renomę i markę swojego kraju, sprawiając, że wśród
Amerykanów i mieszkańców Wielkiej Brytanii ich kraj jest wskazywany w czołówce
miejsc, do których chcieliby się udać. Brand
Australia jest dzisiaj doskonałym parasolem ochronnym dla rynku win australijskich[8]. Motorem rozwoju
winiarstwa australijskiego było otwarcie rynku Stanów Zjednoczonych na wina z
Australii dzięki podpisaniu porozumienia o wolnym handlu (FTA). 30% Amerykanów
pijących wino w okresie danego miesiąca stanowi ponad 60 mln ludzi, podczas gdy
wśród Australijczyków liczba ta wyniesie 8 milionów.
Rynek win konsumpcyjnych w USA staje się dlatego cennym celem dla producentów
spoza Stanów Zjednoczonych.
Badania
na temat preferencji konsumenckich wobec wina wśród mieszkańców Stanów
Zjednoczonych, przeprowadzone w 2005 r. przez rynkowego giganta, korporację
Constellation Brands, Inc., przedstawiają profil konsumencki dla USA. Badania,
którym nadano nazwę Project Genome, miały na celu określić, kto i dlaczego
kupuje wino. W projekcie uczestniczyło 3500 osób, którym zadano 100 pytań. Wyniki
ankiety pozwoliły badaczom wyodrębnić 6 różnych grup konsumenckich wśród
klientów kupujących wino[9].
Tab. 22. Grupy konsumenckie na amerykańskim rynku win
konsumpcyjnych.
Grupa 1
|
12 % klientów to pasjonaci wina,
otwarci na próbowanie nowości,zdobywają
i pogłębiają wiedzę na temat win. |
Grupa 2
|
20% konsumentów kieruje sie przy
zakupie wyglądem i elegancją etykiety oraz marką, ta grupa poszukuje
odpowiadającego im wizerunku wina.
|
Grupa 3
|
15% konsumentów lubi kupować wino,
poszukuje przy tym dobrej jakości w relacji do ceny, jest to grupa, tzw.
świadomych klientów i znawców wina.
|
Grupa 4
|
16% konsumentów ma zaufanie jedynie
do win pochodzących od producentów ze znanych regionów o długoletnich tradycjach,
ta grupa nazywana jest tradycjonalistami.
|
Grupa 5
|
14% klientów poszukuje tzw. win
delikatnych, którym będą mogli poczęstować swoich gości i przyjaciół. Ta
grupa klientów nie pija wina tak często jak grupa znawców wina, priorytetem
dla kupujących z tej grupy jest zadowolenie z zakupu.
|
Grupa 6
|
23% Największa grupa klientów uważa
kupowanie wina za zbyt skomplikowane
i stresujące. Ta grupa chętnie zasięga porady sprzedawcy przy zakupie, wczytuje się w oznaczenia na półkach. Nazwano ją grupą konsumentów przytłoczonych wyborem. |
Źródło: T.
Pellechia, Wine, The 8000-Year-Old Story of the Wine Trade, Thunder`s
Mouth Press,
New York, 2006, s. 242.
New York, 2006, s. 242.
Powyższe badania wykazały,
że dwie ostatnie grupy stanowią 37%. Najliczniejsza jest zatem grupa konsumentów,
która uważa kupowanie wina za trudne. Niewielu z nich poświęca czas na
zdobywanie wiedzy o winie, spora grupa natomiast utożsamia jego zakup ze
statusem społecznym. Badania firmy Roy Morgan International zestawiły możliwe
postawy i oczekiwania wobec produktu i decyzji zakupowych porównujące
oczekiwania klientów amerykańskich i australijskich. Ich wyniki przedstawiono na rysunku nr 30 (aneks, strona 129),
zaś odpowiedzi badanych konsumentów brzmiały następująco (wg kolejności od góry
wykresu):
· często
pytam sprzedawcę o opinię i rekomendację, jakie wino kupić,
· chętniej
wybiorę wino, które uzyskało wyróżnienie/medal,
·
cena świadczy z reguły o jakości wina,zwykle kupuję wino
w opakowaniu zbiorczym (skrzynkę)[10]
w opakowaniu zbiorczym (skrzynkę)[10]
·
należę do klubu winiarskiego.
Takie postawy konsumenckie
sprzyjają rozwojowi rynku wina w USA i są wspomagane akcjami promującymi
produkt upraszczając dokonanie decyzji zakupowej. Wiedza na temat preferencji
klientów nada kierunek, w jakim będą zmierzać sprzedawcy na rynku amerykańskim
– prawdopodobnie będą oni dążyli do maksymalnego uproszczenia systemu
nazewnictwa win i opracowania sposobów prezentacji wina np. wg klucza smakowego, co zmniejszy
dystans klienta niezdecydowanego lub zagubionego w ogromnej ofercie win
dostępnych na rynku i niezainteresowanym zagłębianiem się w tajniki regionów winiarskich i
apelacji.
Anna Czerwinska
a.czerwinska@firmissima.com
www.firmissima.com
[1] Étienne Montaigne, Europen Wine Market Issues and Prospects
In the Contexte of the Changes to the Common
Market Organization for Wine, s. 9, artykuł opublikowany na stronie
http://agecon.ucdavis.edu/extension/update/articles/v13n6_4.pdf
[2] Ibid., s. 9.
[5]Ibidem.
[9] T. Pellechia, Wine,
The 8000-Year-Old Story …, op. cit., s. 241.
[10]
skrzynka w obrocie konsumenckim oznacza 6/12 butelek wina.